10 důvodů, proč je Průša lepší než Bambu

Ano, čtete správně. A říkáte si: "Co to je za blbost, zase? Průša přece zaspal, ujel mu vlak i parník, zklamal nás. Bambule jsou rychlejší, levnější a prostě lepší." Takové hlasy znějí napříč facebookovými skupinami, diskusními fóry, a slýcháme je také naživo v naší prodejně. My se ale nebojíme vydat se proti proudu, a tak jsme sepsali seznam deseti důvodů, proč vybrat 3D tiskárnu od Prusa Research místo od Bambu Lab

Téměř před rokem jsme se zde na blogu srovnávání oranžové se zelenou věnovali poprvé. Tentokrát už tedy vynecháme úvahy o filosofiích a ekosystémech, přeskočíme stokrát omletá témata jako rychlost, Open Source, podpora apod., a ukážeme si 10 konkrétních bodů, ve kterých má Průša navrch oproti své čínské konkurenci. (Nebo alespoň měl v polovině května 2024, kdy byl tento seznam sepsán.)

1. Tiskové profily

V Bambu Studiu najdeme sice připravené profily pro Bambu filamenty, pokud však chceme použít jiný materiál, jsme odkázáni na generické profily nebo zdlouhavý kalibrační proces. Naproti tomu PrusaSlicer je známý tím, že obsahuje předpřipravené a otestované profily pro spoustu konkrétních druhů materiálů od různých značek. Jedná se například o profily pro PC-CF, měkké varianty TPU, PCTG a další užitečné materiály. 

2. Možnost manuálně donastavit výšku první vrstvy

MK4 a XL, stejně jako všechny modely Bambu tiskáren, používají trysku a loadcell senzory pro automatické nastavení první vrstvy. Obě značky si v této disciplíně vedou velmi dobře a výšku první vrstvy ve většině případů spolehlivě trefí. Občas se ale stane, že by se hodilo offset první vrstvy manuálně doladit. To ale Bambu Lab neumožňuje, zatímco u MK4 i Prusa XL stačí dlouhé stisknutí rotačního tlačítka během tisku a upravení hodnoty jeho otáčením.

3. Nastavení v Prusa Connect

Prusa Connect je cloudové řešení pro vzdálený přístup k tiskárnám. Obsahuje funkci Uživatelské týmy, která umožňuje přizvat jiné uživatele do skupiny, a definovat jim práva (Pouze číst/Používat/Spravovat). V sekci Statistiky také najdeme graf vytížení tiskárny, nebo graf shrnující druhy tištěných materiálů a jejich spotřebu.

Prusa Connect - skupinové rozhraní

4. Toolchanger a 5 filamentů místo 4

Prusa XL, stejně jako MMU3, umožňují kombinovat v jednom výtisku o jednu barvu více, než AMS, či AMS Lite. A to se taky počítá :).

5. Úspornější a rychlejší multi-materiál

Zatímco tiskárny Bambu Lab umí snadno spotřebovat více materiálu na čištění trysky, než na samotný výtisk, MMU3 je mnohem úspornější, díky vyladěnému způsobu výměny vlákna vysunutím, oproti uříznutí a vytlačení zbytku. Prusa XL, jakožto toolchanger, pak samozřejmě nevysouvá filament nikdy a za ideálních podmínek nepotřebuje ani čisticí věž. Odpad z výměny filamentu při tisku je tedy nulový.

6. MMU lépe uzpůsobené pro abrazivní materiály

Podávací kolečka v AMS jsou vyrobena z plastu, podléhají tedy opotřebení a nejsou vhodná pro tisk abrazivních materiálů. Naproti tomu podávací kolečka v MMU3 od Průši jsou klasická kovová. Na průšovi tak můžeme bez obav tisknout dnes tak oblíbené materiály jako PETG-CF nebo PA-CF (nylon s karbonovými vlákny) v kombinaci s odlišným materiálem pro podpory.

7. Detekce zaseklého filamentu

Citlivý loadcell senzor v Průšově Nextruderu od poslední firmwarové aktualizace slouží také k detekci zaseklého, nebo na špulce zamotaného filamentu. Zachytí totiž zvýšené pnutí, které vznikne, když filament najednou nejde posouvat do trysky. Tiskárna pak pozastaví tisk a upozorní uživatele.

20240524_093105

8. Makro pro manuální výměnu filamentu

Nemáte AMS, ale chcete si vyměnit filament během tisku manuálně? Tak to musíte pozastavit tisk a manuálně stisknout "unload". A pak zase "load" pro zavedení nové struny, a mžourat dozadu na trysku, zda z ní materiál vytéká. U dnes již archaické průšovky MK2S, stejně jako u všech novějších modelů, nás tímto procesem provede elegantní makro zobrazující instrukce na LCD.

9. Postupné nastavení rychlosti tisku

Díky ovládání založeném historicky na použití rotačního enkodéru je rychlost tisku u všech tiskáren od Prusa Research nastavitelná po jednotkách procent, namísto před-definovaných skoků.

10. Kvalitnější tiskové pláty

Podle naší zkušenosti vydrží tiskové pláty od Průši déle. Pomaleji se opotřebovávají zejména texturované pláty, jejichž nástřik se nesloupává ani při tisku měkkého TPU bez separační vrstvy. Cenově přitom tiskové pláty obou výrobců stojí zhruba stejně.